Saturday, January 3, 2009

Anime (Animasi/Kartun Jepun)

Aku buat blog ini bukan untuk bincangkan filem sahaja, tapi juga untuk bincangkan tentang siri TV, DVD, dan animasi. Seperti orang lain, aku kecil-kecil dulu tengok kartun. Masa awal-awal masuk universiti aku dah berhenti tengok kartun. Ini sebab kalau nak tengok TV kena beli TV kad untuk pasang kat PC. Time universiti satu-satunya hiburan yang ada ialah VCD movie (pirate). Jadi aku tak tengok lagi kartun. Tapi masa ramai kawan-kawan yang tengok anime atau animasi Jepun. Pada masa itu aku cuba ikut, pada mulanya tak lekat. Mungkin sebab matanya besar macam terlalu comel sangat.

Masa itu aku ada pergi ke event aspirasi filem dimana ia tayangkan Leftenan Adnan dan forum dengan pengarah Andaman Salleh. Disitu disebutkan bahawa Akira Kurosawa ialah salah seorang pengarah terbaik sedunia. Masa itu aku tak tahu siapa itu. Sebelum ni aku tengok cerita Hollywood je. Masa itu susah nak dapat cerita-cerita pelik macam itu. Tapi aku dapat tahu dia buat filem berkenaan samurai (Seven Samurai) yang dikatakan filem terbaik dalam sejarah. Masa itu kat Astro ada cerita animasi Samurai X (Rurouni Kenshin). Aku fikir kalau Jepun boleh filem terbaik, animasinya mungkin best juga. Anggaran aku tepat, bila aku mula menonton Samurai X. Ia merupakan cerita pertama aku betul-betul ikut. Pada masa yang sama di U aku bermulalah zaman DVD. DVD pirate berleluasa, bermacam-macam cerita termasuk anime. sekarang ini cerita anime yang tonton terlalu banyak untuk aku ingat. Antaranya berikut:

Rurouni Kenshin (Samurai X)
Samurai Champloo
Ghost in Shell
Ghost in Shell 2
Akira
Jin-Roh Wolf Brigade
Metropolis
Paprika
Appleseed
Cowboy Bebop
Neon Genesis Evangelion
Kino's Journey (Kino No Tabi)
Gantz
Blood+
Ninja Scroll
Elfen Lied
Blue Gender
Requeim from the Darkness
Gungrave
Hellsing
Ergo Proxy
Berserk
Paranoia Agent
Welcome to the NHK
Serial Experiments Lain
Texhnolyze
Armitage the Third
Memories(Short Compilation)
Tokyo Godfathers
Claymore
Love Hina
Saikano (She the ultimate weapon)
Chobits
xxxHolic
Kannagi
Toradora!
Haibane Renmei
Ouran High School Host
Fruits Basket
Red Garden
Jigouku Shoujo(Hellgirl)
Sargent Keroro (hehehehe)

Aku tak tahu kenapa aku minat cerita yang orang lain tak minat.

3 comments:

Ajami Hashim said...

dolu2 tawun 80-an ada anime tajuk TEMPEI somethin2 laaa.. gua X penah mis woo!

Azhar said...

Aku cuba search. Thanks for the info.

ZEZ said...

basilisk pon layan beb..
"manjadani kai ro"
Godek Blog